Weetjes

Het marktaandeel van scheermesmerken

Gillette-WilkinsonVeel mannen en vrouwen geven de voorkeur aan nat scheren, vanwege het gladde resultaat. Hiervoor heb je een goed scheermesje nodig, dat scherp is en soepel over de huid glijdt. Iedereen kent het merk Gillette als het gaat om betrouwbare scheermesjes. Dit A-merk komt met steeds geavanceerdere scheermessen, om zo het marktaandeel te vergroten.

Maar er zijn nog andere A-merken, drogisterijmerken en huismerken te koop. Hoe zit het met het marktaandeel van al deze merken? En wat zijn de verschillen?

Gillette en Wilkinson scheermesjes

Op de internationale markt voor scheermesjes hebben Gillette (van Procter & Gamble) en Wilkinson Sword samen het grootste marktaandeel van wel meer dan 80%. De mesjes zijn populair vanwege het hoge scheercomfort. Ze voorkomen dus wondjes en huidirritatie. Daarnaast zijn ze ontworpen met het oog op een hoge duurzaamheid. Ze gaan dus lang mee.

De mesjes van Gillette, een merk dat al meer dan 100 jaar bestaat, hebben verreweg het grootste marktaandeel van meer dan 70%. Ze zijn behoorlijk geprijsd, maar hebben vele trouwe fans. Iedereen kent dit merk van de reclames, met de bekende slogan ‘the best a man can get’. Duurzaamheid en innovatie staan centraal bij Gillette. Wilkinson Sword, van oorsprong een Londens zwaardmakers- en scheermesbedrijf uit 1850, is goedkoper, maar levert precisiescheermesjes met een goede kwaliteit en een verantwoorde ergonomie. Ook dit merk toont zich heel innovatief.

Bekende huismerken scheermesjes

De prijs van een Gillette of Wilkinson scheermes is hoger dan die van scheermesjes van eigen merken. Voorbeelden van eigen drogisterijmerken zijn bijvoorbeeld Etos, Kruidvat en DA. Deze mesjes hebben vele tevreden gebruikers. Ook voordelige supermarkten verkopen scheermesjes. Zo heeft Lidl het G. Bellini scheersysteem.

Verder verkopen de winkelketens Aldi, Action en Zeeman hun eigen scheermesjes. Daarnaast vind je ook bij winkels met een sterk eigen merk, zoals Albert Heijn en Hema, betaalbare eigen merkscheermesjes. Het nadeel van deze merken is dat de mesjes minder lang meegaan dan de bekende kwaliteitsmerken. Ook bij tests komen – op een enkele uitzondering na – huismerken op de punten duurzaamheid en comfort niet altijd even goed uit de bus.

Uitproberen

Wat is voor jou nu de beste aankoop? Met scheermesjes is het altijd een kwestie van uitproberen. Een duurder product levert vaak meer kwaliteit. Maar welke mesjes voor jou de juiste prijs-kwaliteitverhouding hebben, is van veel factoren afhankelijk. Wat meetelt zijn bijvoorbeeld de stugheid van de haartjes, de frequentie waarmee je je scheert, je scheergewoonten (zoals de manier van inzepen) en de gevoeligheid van de huid.

Add Comment

Click here to post a comment