In het nieuws Weetjes

Wat kost een scheermesje?

Waarom is de prijs van een scheermes zo hoog?

Meer dan tweehonderd meter baardhaar per maand scheert de man af, met behulp van scheermesjes. Wil je steeds opnieuw een goed scheerresultaat, dan moet je je scheermesje regelmatig vervangen. Maar dat is een dure aangelegenheid. In tijden van crisis zou het fijn zijn als het ook goedkoper kon. Het KRO-programma De Rekenkamer zocht uit hoe de kosten van een scheermesje eigenlijk tot stand komen. En ervaart hoe het is om je traditioneel te laten scheren in een scheersalon.

Gillette versus huismerk

Wat kost een scheermesjeDe Rekenkamer zoekt in de aflevering ‘Wat kost een scheermes?’ uit waarom de prijs van de scheermesjes van marktleider Gillette zo hoog is. Zit dit hem in het staal waar de mesjes van gemaakt zijn? Gillette Fusion en Gillette Mach3 zijn de best verkochte typen. De mesjes worden gemaakt van scherp gemaakt staal. Ze zijn ontworpen om een groot oppervlak tegelijk te scheren, met meerdere mesjes tegelijk in een scheerkop.

Gillette mesjes zijn echter niet gemaakt om ook lang scherp te blijven. Dan zouden ze van harder staal gemaakt moeten worden. Vergelijk je Gillette met een huismerk, dan blijkt dat scheren met een huismerk langzamer gaat, doordat het scheermes minder mesjes heeft en dus minder oppervlak tegelijk scheert. Het scheren met een huismerk is daarnaast duidelijk minder comfortabel.

Waarom is Gillette een duur merk?

De Rekenkamer ontdekt door experts te raadplegen dat scheermesjes niet duur zijn vanwege de waarde van het staal of plastic dat erin zit. Wat de hoge kosten veroorzaakt, zijn vooral de ontwikkelingskosten van dure machines en matrijzen om de scheermesjes mee te maken.

Gillette vraagt bovendien op ieder model dat het fabriceert patent aan en maakt veel reclame. Dus eventuele nieuwe producenten maken weinig kans om ook een marktaandeel te veroveren. De mesjes worden steeds geavanceerder en mooier om te zien. Maar of het scheerresultaat ook steeds weer verbetert, is de vraag.

Langer van een mesje profiteren

Als je een gebruikt scheermesje sterk uitvergroot, zie je dat het een gerafelde aanblik vertoont, veroorzaakt door baardharen en roest. Wil je dat je scheermesje langer meegaat, dan moet je ervoor zorgen dat het niet door roest wordt aangetast. Berg het dus na gebruik droog op. Je kunt het bijvoorbeeld droogföhnen of even in de alcohol stoppen. Leg het mesje vooral niet weg in een vochtige badkamer, maar op een droge plaats.

Voordelen van traditioneel scheren

De generatie van nu is niet meer gewend om traditioneel te scheren met een authentiek scheermes, constateert de Rekenkamer. Terwijl er zoveel voordelen aan deze scheermethode zijn. De barbier legt uit dat je veel tijd moet besteden aan de voorbereiding op het scheren: het inzepen van de baardharen. Door grondig inzepen worden de haartjes dik en waterig en veeg je ze als het ware van de huid af.

Als je jezelf aanleert om traditioneel te scheren, dan verbetert de conditie van de huid. De hoornlaag van de huid wordt namelijk vaak door de moderne scheermethodes en scheerschuim beschadigd. Men scheert te diep en gebruikt vaak een scheercrème die de huid teveel uitdroogt. Eigenlijk concludeert de Rekenkamer dat de ouderwetse manier van scheren te prefereren is. Het kost meer tijd, maar de mesjes gaan langer mee en het is daarnaast veel beter voor je huid.